CWDM of DWDM? Het verschil is vaak niet duidelijk. Wat is het? En, wanneer is welke vorm interessant? Hieronder wordt precies uitgelegd wat het is en voor welke situatie CWDM/DWDM interessant is. Allereerst wordt het principe van golflengtemultiplexing (WDM) uitgelegd om meer inzicht te geven in de techniek.
Wavelength Division Multiplexing (WDM) is in het Nederlands golflengtemultiplexing, oftewel “vermenigvuldiging door golflengteverdeling” (Wikipedia). WDM is het verzenden van data via verschillende golflengten over een fysieke kabel (zoals glasvezel). Door deze techniek wordt het mogelijk om één dataverbinding op te splitsen in verschillende verbindingen met elk een bandbreedte (snelheid tot 10 Gbit/s). Het splitsen van de golflengtes wordt hieronder schematisch weergegeven (bron Wikipedia)
CWDM staat voor Conventional/Coarse Wavelength Division Multiplexing) waarbij gebruik wordt gemaakt van zogenaamde MUX-devices.
Een MUX / DEMUX-device, welke voor MUX / DEMUX-toepassingen gebruikt wordt, noemt men ook wel CWDM MUX. DataWeb levert deze in 1RU 19”-rackformaat. MUX / DEMUX-toepassingen zijn verder “passief”. Dit betekent dat een CWDM MUX niet over bewegende onderdelen beschikt en ook geen stroom verbruikt. MUX / DEMUX-toepassingen zijn daarom vrijwel storings- en onderhoudsvrij.
Een CWDM MUX is in vele uitvoeringen beschikbaar waaronder met SFP, GBIC, X2, Xenpak, XFP of SFP+. en is volledig compatible met Cisco, HP, Foundry, Extreme en vele andere producenten van netwerkapparatuur. Factoren als de uitvoering van de Optics (SFP, GBIC etc.), de soort Optics (SX, LX/LH, ZX etc.) in verband met de afstand die overbrugt dient te worden, de wavelengths (1270nm, 1470nm, 1610nm etc.), en de snelheid (1000BASE, 10GBASE etc.), zijn van cruciaal belang om het gewenste resultaat te behalen.
Op dit moment bedraagt de maximaal haalbare afstand met CWDM zo’n 80 kilometer.
DWDM staat voor Dense Wavelength Division Multiplexing. Bij DWDM zijn de Lambda’s minder breed en preciezer (hogere kwaliteit) in vergelijking met CWDM. CWDM wordt daarom ook wel Cheap WDM (goedkoop WDM) genoemd.
DWDM maakt gebruik van dezelfde technieken als CWDM, maar dan met smallere lambda’s.
Met DWDM kunnen duizenden kilometers overbrugd worden.
Hieronder staan de belangrijkste verschillen tussen CWDM en DWDM onder elkaar:
Dark Fiber op uw bedrijfslocatie?
Categorie: Blog